Bovenwinds eilandhoppen in de Caraïben

foto
Saba Elfin Forest Trail
Saba Elfin Forest Trail

Sta je op de hoogste berg van Nederland, nee niet in Limburg maar op het Caraïbische Saba, dan kun je Sint-Eustatius en Sint-Maarten zien liggen, zo dichtbij en toch zo verschillend. Alle drie hebben ze ons hart gestolen. En niet onbelangrijk, je kunt er prima wandelen in de ochtend en de namiddag, want het waait er altijd.

Het verhaal verschijnt in december 2021 in Wandelmagazine. Drie maande later op deze website

Wandelwijzer

De kleine Caraïbische eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint-Maarten zijn onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De eerste twee als zelfstandige gemeentes, Sint Maarten als onafhankelijk land.

Bereikbaarheid

Dagelijks zijn er vluchten met KLM/Air France naar Sint Maarten. Vandaar zijn de andere eilanden bereikbaar per vliegtuigje of boot. Op de eilanden is men vooral aangewezen op taxi’s. Alleen op Sint Maarten rijden er regelmatig busjes.

Beste reistijd

Hoogseizoen loopt van begin december tot eind februari. Tussen eind juli en eind november is er kans op orkanen.

Wandelen

Op Saba is een dicht netwerk van goed gemarkeerde historische voetpaden. Aanraders zijn Sandy Cruz, Mary’s Point, Elfin Forest/Mount Scenery en Tidal Pools.  Voor overzicht www.sabatourism.com/hiking/ of Tom van ’t Hof 2012 Hiking on Saba: A guide to the trails of Saba. Saba Conservation Foundation

Op Sint Eustatius zijn er goed gemarkeerde wandelroutes op The Quill en in Boven National Park. Verder is er de wandelgids van Marion Schroen. Wandelen op St. Eustatius; Geschoeid op Nederlandse leest. Anoda Publishing. Zie ook https://www.st-eustatius.com/nl/diving/statias-top-10-hiking-spots 

De wandelinfrastructuur op Sint Maarten is minder ontwikkeld maar wel aantrekkelijk langs de kust en in de heuvels. Wij hadden steun aan https://www.reisjevrij.nl/hiken-op-sint-maarten-10-wandelroutes-met-kaart .

Route tracks op onderstaande Google Maps kaart of Wikiloc: