“Te gek om los te lopen": Inrichting Bosch en Duin in Castricum

foto
kunstwerk van Berry Holslag
kunstwerk van Berry Holslag

Wat een prachtige vondst om een boekje met wandelingen over terreinen van psychiatrische ziekenhuizen zo te noemen; afgelegen gebieden waar het nu te gek is om rond te lopen.

“Goedemiddag jonge heren.”  Een cliënt van Duin en Bosch in Castricum wijst ons de weg. We zijn gevleid, want jong zijn we niet meer.  “Daar ligt de begraafplaats”, wijst  hij rechts van een duinmeertje.  Het  bescheiden kerkhof is kaal,  geen bomen die zich beschermend uitstrekken over de enkele grafsteen die nog overeind staat.  Maar in het midden staat nog een zuil fier overeind, kort geleden gerestaureerd. Met gouden letters staat er “1909-1916” in het graniet gebeiteld. Niet de tijd van leven van een jong gestorven kind, maar de tijd dat de eerste  geneesheer-directeur van Duin en Bosch hier diende: J.W. Jacobi. Hij introduceerde in Nederland  de permanente badtherapie. Hierbij werden onrustige patiënten dagen-en soms wekenlang in baden met lauwwarm water gedompeld.  De rustigere patiënten konden, meende men,  goed gedijen in de frisse zeelucht en de rust ver weg van de bewoonde wereld.  Ons doet het goed, we  genieten van het gekwetter van de vogels. 

Wat ooit  een psychiatrisch ziekenhuis was, is nu een terrein waar niet alleen psychiatrische zorg wordt geleverd, maar ook ‘gewone’ mensen wonen. Een deel van de paviljoens wordt nu bewoond. De veranda’s op het zuidoosten zijn geheel in stijl gebleven. Zo kon de verpleging bedlegerige patiënten direct vanuit de slaapzaal het zonnetje in te rijden. Ook de  nieuwbouw sluit goed aan bij de chaletstijl van de oorspronkelijke gebouwen. “We wonen hier nu een jaar en het bevalt ons goed”, zegt een vrouw vanuit haar tuin. Ze gaat regelmatig met haar gezin eten in de brasserie op het terrein, ooit de keuken van het ziekenhuis. “Je kunt ook tweedehands kleren kopen in de voormalige wasserij”, zegt ze enthousiast.

Wandelwijzer

De wandeling Bosch en Duin te Castricum staat in de wandelgids “Te gek om los te lopen: 11 waanzinnige wandelingen in de buurt van psychiatrische klinieken” van Ruurd van der Loo & Rutger Burgers. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 Een rondwandeling van 13 km vanaf station Castricum over het terrein van voormalige psychiatrische inrichting Bosch en Duin staat op Wikiloc