Zuid-Holland

Britse bommen op Bezuidenhout

Vijfenzeventig jaar geleden vielen Britse bommen op Den Haag. Niet op Duitse raketten in het Haagse Bos, maar op de naast gelegen woonwijk Bezuidenhout. De wijkbewoners organiseren jaarlijks een herdenking. Voor de wandelaar die meer willen weten, hebben zij uitstekend gedocumenteerde wandelroutes uitgezet.

Verschenen: Wandelmagazine 2020-1       Meer beeldmateriaal

Smullen van Rotterdams stadsgroen

Wandelmagazine verkent de toekomst van natuur en landschap in het nieuwste geologische tijdvak waarin de mens de natuur haar wil lijkt op te leggen: het Antropoceen. Na reportages uit natuurreservaten in Finland en Polen en het veenweidegebied van 020, wandelen we door de van de oogverblindende nieuwbouw aan de Maas. Minder bekend zijn de verassende dakakkers, de weelderige permacultuurperken en de gekraakte pluktuinen, waar de Rotterdammers enthousiast samenwerken. Niet alleen met de natuur, ook met elkaar.  

Jongensland, Rotterdam

Dit is jongensland. Een enorme zandbak waar alles de overtreffende trap van groot is. We staan op de Europaweg, de grens van de oude en nieuwe Maasvlakte. Tot 2009 lag hier de kustlijn. Het nieuwe land ligt aan de westzijde, het oude aan de oostzijde. In vier en een halve jaar tijd werd hier 360 miljoen kuub zand gestort. Een investering van 2,9 miljard euro. Op het oude land in het oosten zien we energieopwekking uit het fossiele tijdperk.

Strokenverkaveling, Woerden

Ik sta begin april op het meest afgelegen punt van het Groene Hart. Het uitzicht over uitgestrekte weilanden doorsneden door sloten is wijds, vooral naar het westen en het zuiden. In het noorden zien we een rij bomen. Die staan op de scheidingskade tussen Utrecht en Holland. Dat was ooit de provinciegrens. Na de herindeling van 1989 hoort dit stuk land ook bij de provincie Utrecht. In het oosten zien we de bebouwing van Woerden. Om hier te komen heb ik drie kilometer over ontluikend gras gelopen.

Route & informatie wandeling Terug met Steven van Schuppen

We volgden twee routes uit de wandelgids ‘Den Haag & Leiden’ van Kijkduin naar de Haagse Hofvijver. De routebeschrijving van 15 km door duin en wijken van verschillende leeftijd en bouwstijlen is te downloaden onderaan deze pagina.

Bereikbaarheid

Begin en eindpunt zijn prima per bus en tram bereikbaar vanaf Den Haag HS en Den Haag Centraal.

Horeca is ruim aanwezig langs de route.

Wandelroute & achtergrondinformatie Lopikerwaard

Algemeen
De Lopikerwaard is een veenweidelandschap tussen de rivieren de Lek, de Hollandse IJssel en de Vlist

Wandelroute
We liepen delen van het Groene Hart- en Floris V pad van Cabauw naar Oudewater. In totaal 18 km over gras- en asfaltdijken. De routebeschrijving is te downloaden onderaan de pagina.

Lopen langs kaden en linten in de Lopikerwaard

De dorpen in de Lopikerwaard zijn kilometers lang en maar twee huizen breed. Daartussen strekt de polder zich oneindig uit in niets verhullend licht. Onder de strak blauwe lucht liggen smalle stroken groen opgedeeld door het zilvergrauw van  brede sloten.

Een wandeling van 18 km van Cabauw naar Oudewater door het veenweidelandschap van het Groene Hart met routebeschrijving, foto's, kaart en achtergrondverhaal.

Meer fotos

Verschenen in Op Lemen Voeten 2006-2