Overslaan en naar de inhoud gaan

Oekraïne

De uitgestrekte moerassen van de Pripjat

 

Een paradijs voor de kanoër, maar lekker wandelen kan je er ook, langs de oevers van meren en over slingerende bloemdijken. De moerassen liggen diep verscholen in het binnenland, aan de grens met Wit-Rusland.

Jezus Christus en de priester van Matkiv

Op de Pikuy, de hoogste berg van de Oekraïense Karpaten, ontvangt Jezus Christus ons met open armen. Beneden, vlakbij de voet van de berg, onthaalt de priester van Mativ ons in zijn tserkva, een prachtige houten kerk met achthoekige koepels.

Tekst en foto’s: Bert Stok

Verschenen in Wandelmagazine 2020-2      

Wandelen in de Oekraïne

In september 2019 maakten wij wandeltochten in de bruisende stad Lviv en de natuurgebieden van Pripjat-Stokhid en de Karpaten in het uiterste noordwesten van de Oekraïne op 150 km van de stad Lviv. Het uitgestrekte moerasgebied ligt ten noorden van deze stad op de Wit-Russische grens. Voor de bergen moet je vanaf Lviv richting Slowakije.

Wandelen in Lviv Oekraïne - Open stad zonder geheugen

Aan het begin van de twintigste eeuw was Lemberg, nu Lviv, een van de belangrijkste steden van de Donaumonarchie. En toen raasde de hele Europese geschiedenis van de afgelopen eeuw over de stad. De grens verschoof maar liefst negen keer. Daarbij verloor de stad vrijwel haar gehele bevolking. De barok- en jugendstilgebouwen bleven als bij wonder gespaard en vormen nu een fraai decor voor een bruisend en opwindend stadsleven. Wandelmagazine volgde de multiculturele sporen in Lemberg- Lwów -Lvov - Lviv.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1