Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland

Nederlandse Polderjongens

Wij zijn geboren in de polder. De ene in de Haarlemmermeer, de ander op Zuid-Beveland. Of het genetisch bepaald is, weten we niet maar we wandelen graag waar het vlak is en de horizon wijd. Dat doen we in Nederland, maar ook elders onder het motto Hollandschap Export. Hier vind je onze Nederlandse polderwandelingen bij elkaar.

Waterlinies

Een waterlinie is een verdedigingslinie waarin het onderwater zetten van land een cruciale rol speelt. 

Kogelvanger, druipkokers en het Straatje van Vermeer

Over water kun je niet lopen; dat kan alleen Jezus. Dus verschansten de Hollanders zich achter het water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19de eeuw, met zijn indrukwekkende forten en inundatiewerken ligt er prachtig bij. Het vernieuwde Waterliniepad voert je over linie- en rivierdijken langs de Vecht, de Lek en de Waal.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1        Meer beeld

IJssel bij Kampen klaar voor de 22ste eeuw

Na vier jaar graven is het nieuwe landschap van de IJsseldelta bijna af. Toch zal het nog heel lang duren voordat de gloednieuwe riviertak bij Kampen de stad gaat redden bij hoogwater. Wandelmagazine nam al vast een voorproefje in een modderbad.

Nederlanders waarderen hun polders niet erg

Als de doorsnee Nederlander zijn zin zou krijgen, zouden de polders vol met bomen en bos gepoot moeten worden. Dat is althans de indruk die je krijgt als je de onderzoeksresultaten naar de beleving en waardering van het Nederlandse landschap naast elkaar legt. Deze polderjongens gruwen er van. Kijk en huiver.

Wandelroute nieuwe landgoederen Renswoude

Algemeen
Renswoude ligt ten noorden van Veenendaal waar het landschap van de Gelderse Vallei nog kleinschalig is. Naast de oude en nieuwe landgoederen en de Grebbelinie is hier ook goed te zien hoe beken weer hun vrijheid terug krijgen en de bio-industrie zich moderniseert.

Zes kastelen in waardevol groen

In de Graafschap wemelde het in de Middeleeuwen al van de kastelen. Die riante optrekjes zijn in de loop der tijd stevig her- en verbouwd door oude adel én nieuwe landheren. Ze liggen in weelderig groen met steeds verassende doorkijkjes. De landerijen liggen er goed verzorgd bij. Sinds het kabinet Rutte het besluit nam om fiks  te bezuinigen op het beheer van natuur en landschap staan de landgoedeigenaren weer in de belangstelling.