Ooievaar, zweefvliegtuig, raket

foto
Vernielde V2 raketopslag
Vernielde V2 raketopslag

In Usedom stromen de rivieren Oder en Peene door uitgestrekte moerassen en breken door een strandwal begroeid met beukenbossen naar de Oostzee. Nu heerst er een weldadige rust, maar in WOII werd er met man en macht gewerkt aan de ontwikkeling van het Vergeltungswaffe Zwei.

Dit verhaal verschijnt binnenkort in Wandelmagazine en deze website.

Wandelwijzer

In het uiterste noordoosten van Duitsland ligt de Oderdelta met het eiland Usedom. De Peene is een zijrivier van de Oder die bij Peenemünde in zee stroomt. De Oostzeekust glooit licht en is deels begroeid met beukenbossen. Rond het haf liggen verschillende polders. Het fraaie Peenetal kent allerlei vormen van moerassen en moerasbos. Anklam, Wolgast en Zinnowitz vormen een aangename uitvalsbasis.

Wandelen:

  • Wandeling van 17 km van Karnin naar Anklam route track op Wikiloc Karnin is bereikbaar met een bus vanuit Heringsdorf en een voetveer.
  • Wandeling 15 km van station Karlshagen door Denkmallandschaft Peenemünde  naar station Peenemünde: route track op Wikiloc
  • Wandeling van 18 km van station Heringsdorf naar station Neu Pugalda langs 19de eeuwse badarchitectuur, kliffen met  beukenbossen en een fraaie doorsteed door uitgestorven bossen en cultuurland naar de dijk van het Achter wasser route track op Wikiloc

Bereikbaarheid: Het gebied is uitstekend bereikbaar per trein via Berlijn. Ook loopt er langs de kust van Peenemünde tot het Poolse Swinoujscie een spoorlijn.

Horeca en overnachten: Langs de kust is er een breed aanbod. Hetzelfde geldt voor Peenemünde en de Hanzestadjes Anklam en Wolgast.

Meer weten:

Toeristische informatie en overnachtingsmogelijkheden op website van Mecklenburg Vorpommern

Historisch Technisch Museum Peenemünde:  Een overzicht van alle WO2 restanten is te vinden op /the-museum/die-denkmal-landschaft/ Dezelfde informatie is ook beschikbaar als duitstalige app: Denkmal-Landschaft Peenemünde.

Op peenemuende-west.de kun je een rondleiding door het afgesloten gebied van Peenemünde boeken.

Informatie over de natuurgebieden Anklammer Stadsbruch en Peenetal

Website van Lilienthalmuseum

Aanraders

Fraaie badarchitectuur uit de 19de eeuw langs de boulevards van de Oostzeebadplaatsen Zinnowitz en Heringsdorf

Ten westen van Anklam liggen langs de Peene het museumdorpje Stolpe en het prachtig verbouwde Wasserschlosz Quilow​​​​​. Beiden zijn een bezoek meer dan waard. Vanuit Stolpe kun je met een voetveer de Peene oversteken naar Quilow lopen. Zie ook wandelroute van Quilow naar Anklam op Wikiloc  waar een paar minder aantrekkelijk stukken langs drukke wegen inzitten. Helaas zijn Quilow en Stolpe zijn niet met OV te bereiken.

regio