Overslaan en naar de inhoud gaan

Over de Zwarte Piramides van Pas-de-Calais

foto
Terrils 74 en 74A in Loos-en Gohelle
Terrils 74 en 74A in Loos-en Gohelle

Adembenemend is het uitzicht over de vlakte van Douai met zijn terrils, de afvalbergen van de steenkoolmijnen in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Vanuit de verte ogen ze als piramides. Kom je dichterbij dan veranderen ze in zwarte kegels die dreigend als vulkanen boven het vlakke land uitsteken. Aan de voet liggen uitgestrekte mijnwerkersdorpen en restanten van mijninstallaties. We wandelden langs sporen van het mijnbouwverleden die sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst prijken.

In Trouw op 18 november 2023

foto
Image
Het mijnbekken van Nord-Pas-de-Calais (copyright: Mission Bassin Minier)
Het mijnbekken van Nord-Pas-de-Calais (copyright: Mission Bassin Minier)

Wandelwijzer

Zo'n dertig kilometer ten zuiden van Lille ligt het steenkoolbekken van Nord-Pas-de-Calais. Hert bekken strekt zich als een smalle strook uit over 120 kilometer vanaf Vallencienes aan de Belgische grens in het oosten tot Bethune in het westen. Tot 1991 werd hier in tientallen mijnen twee miljard ton kolen gedolven door 200.000 mijnwerkers die woonden in uitgestrekte mijnwerkerswijken. Sinds 2013 staan ze samen met de resterende fabrieksgebouwen en zo'n honderd terrils op de Werelderfgoedlijst. De best bewaarde sporen van het mijnbouwverleden liggen geconcenteerd in vier gebieden. Dit zijn van oost naar west: Arenberg, Oignies, Lens en Bruay-la-Boussiere. 

Wandelen

Een lange afstandspad dat alle mijnbouwsporen met elkaar verbindt, zoals het Belgische Sentier des Terrils, is er (nog) niet. Wel is er vanuit het Centre historique minier de Lewande een rondwandeling va 35 km Les Chemins des Gallibots. Verder maakten we de volgende dagwandelingen:

De route tracks zijn ook te volgen met onderstaande Google Maps kaart.

 

Vervoer

Vanuit Nederland ben je per hogesnelheidstrein in vijf uur in Lens. Vanwege hogere treinpolitek moet je in Brussel altijd overstappen voordat je Lille-Europe bereikt.

De dichtbevolkte regio heeft een dicht OV netwerk. Jammer genoeg kent Frankrijk geen 92OVapp. Het westelijk deel van het bekken (Oignies, Henin, Lens, Bethune, Bruay-la-Buissiere) wordt bediend door Tadao, de streek rond Douai kent gratis buslijnen van Évéole Douai. Planning gaat het beste via de apps van deze vervoersbedrijven. Die zijn te downloaden in de appstores.

Voorzieningen

Overnachtingsmogelijkheden en horeca in alle grotere plaatsen. In Bruay-la-Bussiere kun je slapen in oude mijnwerkershuisjes van Cité des Électriciens

Tips

Het Centre Historique Minier in Lewarde laat uitstekend zien hoe de steenkoolwinning zich ontwikkelde, zowel boven- als ondergronds.

De hoogste terril van Europa in Loos-en-Gohelle is een tweeling

Het mijncomplex 9-9bis in Oignies

Cité des Électriciens in Bruay-la-Boussiere

Kaart met terrils in Noord-Frankrijk.

regio