Pelgrimeren met een twist

pelgrimeren

Pelgrimeren met een twist

Je in het zweet lopen naar een heilige plaats ligt ons niet zo. Liever lopen we een andere wandelaar, een schrijver of vluchteling achterna.

Langs adelaarsnesten naar de Zwarte Madonna

Het mooiste pelgrimspad van Krakau naar hét Poolse bedevaartsoord Czestochowa voert niet langs kerken en kloosters maar Middeleeuwse kastelen boven op de grillige kalkrotsen van de Poolse Jura. Jaarlijks wandelen miljoenen Poolse pelgrims naar het heiligdom Jasna Gora in Czestochowa om Maria te eren die de Poolse natie beschermde tegen de Zweedse legers. Vreemd genoeg kwam Wandelmagazine nauwelijks een tegen op onze tocht over onverharde paden door uitgestrekte bossen.

Verschijnt in het decembernummer 2023 van Wandelmagazine en 3 maanden later op deze website.

 

Oogverblindend arbeidersparadijs aan de Via Salina

Zout was eeuwenlang het witte goud. Spekkie voor de koning die dit goedje zwaar belastte. Om zijn inkomsten te vergroten, liet de Louis Quinze in Arc-et-Senans een oogverblindend fabrieksterrein bouwen. Terecht een Werelderfgoed.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Audio walk Fellini's Rimini

Welcome to the audio walk along places from Fellini's childhood in Rimini that inspired him for his beautiful film Amarcord. The tour starts at the Grand Hotel on the beach. Finish is his grave in the cemetery of Rimini. A visit to the Fellini Museum is highly recommended.

The 8 km route can be shortened by 1.5 km by taking the number 9 bus from Il Borgo to the cemetery. Get on at the Matteotti stop, get off at the Celle Cimitero stop. The same bus 9 will take you back to the city.

Zinderend Tirana: stad aan de voet van de berg Djati

Aan de voet van de berg Djati ligt een stad met eindeloos veel koffiehuizen en trendy cafés, een stad met een bizar communistisch verleden. Voor de rust stap je de natuur in en keer je ’s avonds terug om je weer onder te dompelen in de hoofdstad van Albanië.

Verschenen in Wandelmagazine 22-1

 

Cammino San Francesco: La Verna - Rimini

Sint Franciscus, die voor een leven in armoede koos, staat nog steeds in hoog aanzien, zeker bij de Italianen. Op La Verna kwam hij regelmatig om te vasten en bidden. Ook ontving hij daar de stigmata. Wandelmagazine liep de Cammino van Rimini naar dit heiligdom, maar wel lekker bergafwaarts, in omgekeerde richting.

Verschenen in juni 2022 in Wandelmagazine

Fellini's herinneringen aan Rimini

In de film Amarcord overspoelt Federico Fellini je met beelden uit zijn jeugd in Rimini. Wij gingen er naar op zoek in een mondaine badplaats  waarvan het Romeinse centrum bijna was vergeten. Het spiksplinternieuwe Fellini-museum is het slotstuk van een grondige opknapbeurt van de oude stad.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-4

Zwarte sculpturen langs het leisteenpad

In het hete deel van de Franse Ardèche zijn langs het Sentier des Lauzes zeven landschapskunstwerken te vinden. De naam van het pad verwijst naar de leistenen die alle daken bedekken maar ook de kunstenaars inspireerden tot de verrijking van het verlaten en overgroeide boerenland.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-04 

Hemels wandelen op het Dantepad

Hoog in de Apennijnen tussen Ravenna en Florence raken we op het Dantepad in de ban van De Goddelijke Komedie, het epos van Dante Alighieri die bijna 700 jaar geleden stierf in Ravenna. Net als de Italiaanse scholieren huiveren we van opwinding bij het lezen van zijn tocht door de hel. En verbazen ons over de spiritualiteit van de mensen die we tegen het lijf lopen.

Treurtrip Rauw aan Zee

Wandelen rond de sluizen van IJmuiden is voor ons nooit een straf. De prachtige wolkenfabriek van de Hoogovens, een haring aan zijn staart pakken in de haven en de wilde wereld van de Noordpier. En wat is dat stadhuis van Dudok op Plein 1945 toch schitterend. Daar beginnen we vol verwachting onze eerste officiële treurtrip door wat de plaatselijke VVV tegenwoordig neerzet als ’Rauw aan Zee’. Elk nadeel heeft zijn voordeel, als je het maar ziet.