La Marseilette

foto
Oude hydro-elektrische centrale
Oude hydro-elektrische centrale

Vijftien kilometer ten oosten van de fraai ommuurde stad Carcassonne ligt een bijzondere droogmakerij: La Marseillette. Niet onder zeeniveau maar bijna 100 meter er boven. Een wandelroute van 19 km voert door het gebied en enkele opmerkelijke waterwerken: een waterinlaattunnel met verlaten waterkrachtcentrale, de poldersloten en een uitwateringsluis. De terugweg voert langs het Canal du Midi met zijn vele sluizen.

De eerste pogingen om de 2000 ha grote moerassige laagte te draineren werden al ondernomen in de 14de eeuw, maar pas in 1647 was er sprake een complete drooglegging. De heren van Ranchin groeven een kanaal vanuit het moeras door een hoge rug naar de rivier de Aude bij Puicheric. Bij dit werk adviseerde de Nederlander Humphrey Bradley, de maitre des digues van Lodewijk XIII vanuit het verre Parijs. Dertig jaar later waren de kanalen al zodanig verwaarloosd dat de zaak weer onder water liep.

Vlak voor de Franse Revolutie was er weer sprake van enkele pogingen tot drainage. Toch zou het tot midden 19de eeuw duren voordat de huidige toestand werd bereikt. Een bijkomend probleem was de verzilting van het grondwater in het gebied. Pas toen in 1851 zoet water vanuit de rivier de Aude door een 2 km lange tunnel naar het drooggelegde gebied kon worden gevoerd, kon er goed geboerd worden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de waterstroom uit de Aude ook benut voor de opwekking van elektriciteit. De ruïne van de kleine waterkrachtcentrale is zeker een bezoek waard.

Wandelwijzer

regio