Overslaan en naar de inhoud gaan

bouwkunde

100 jaar bouwkunst in baksteen

Precies honderd jaar geleden leverde de architect Van der Mey het hoofdstedelijke Scheepvaarthuis op. Dat moment markeert de geboorte van de Amsterdamse School. Aan de hand van dit prachtige gebouw laten we zien wat deze expressieve bouwstijl kenmerkt. Dat het gedachtengoed ook buiten Amsterdam navolging kreeg, is te zien in het Noord-Hollandse Bergen en de stad Groningen. Twee wandelingen langs villa's, woningblokken en openbare gebouwen.

Meer foto's

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2

Groningen: Amsterdamse Schoolstad in het noorden

Na Amsterdam is Groningen is misschien wel de stad met de meeste Amsterdamse School gebouwen van Nederland. We wandelen 11 km langs een twintigtal bakstenen gebouwen die vaak wat abstracter en kubistischer ogen dan die in de hoofdstad.

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2    Meer foto's

Muurreclames in Mokum

Naast de landelijke vereniging ‘Tekens aan de wand’ zijn er in  het hele land groepen die zich ontfermen over historische gevelreclames. In Amsterdam verscheen een fraai boekje met wandelroute door Oud-West. Een 19e-eeuwse wijk die veel te bieden heeft voor de wandelaar.

Verschenen Wandelmagazine Op Lemen Voeten 2016-1                                                          

Route en informatie Dessau-Gartenreich

Het Gartenreich ligt op de zuidelijke over van de Elbe tussen de steden Dessau en Wittenberg. Wij wandelden in vier dagen langs de mooiste plekken en belangrijkste bezienswaardigheden. Iets ten zuiden van het gebied veel industrieel erfgoed uit het bruinkooltijdperk, bijvoorbeeld Industriedenkmal Kraftwerk Zschornewitz met tuindorp en Ferropolis.

Hoe er te komen?

Wonen in de Amsterdamse grachten

Het honderd jaar oude binnenvaartschip Hendrika Maria ligt in de Amsterdamse Prinsengracht. Het daarin gevestigde Woonbootmuseum trekt al jaren meer bezoekers per vierkante meter dan welk ander museum in Nederland dan ook. Het overgrote deel is buitenlander. Vorig jaar zette het museum een wandelroute langs woonboten uit. Op Lemen Voeten verkende het wonen op het water van de Amsterdamse grachten samen met de oprichter van het museum, Vincent van Loon.

Bruno Taut, de toekan onder de modernisten

 Sinds 2008 zijn zes Berlijnse woonwijken Werelderfgoed. Bruno Taut, de belangrijkste ontwerper van deze modernistische wijken, doopte zijn huizen in bonte kleuren. Toekans zijn het in vergelijking met de witte creaties van andere modernisten zoals Walter Gropius en onze Gerrit Rietveld.

Meer foto's

Zes kastelen in waardevol groen

In de Graafschap wemelde het in de Middeleeuwen al van de kastelen. Die riante optrekjes zijn in de loop der tijd stevig her- en verbouwd door oude adel én nieuwe landheren. Ze liggen in weelderig groen met steeds verassende doorkijkjes. De landerijen liggen er goed verzorgd bij. Sinds het kabinet Rutte het besluit nam om fiks  te bezuinigen op het beheer van natuur en landschap staan de landgoedeigenaren weer in de belangstelling.