Overslaan en naar de inhoud gaan

wandelen

La Palma: wandelen na de vulkaanuitbarsting

De laatste drie maanden van 2021 teisterde de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis het Canarisch eiland La Palma. Wandelmagazine nam poolshoogte en ontdekte dat het uitgestrekte wandelnetwerk vrijwel ongeschonden is.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Bovenwinds eilandhoppen in de Caraïben

Sta je op de hoogste berg van Nederland, nee niet in Limburg maar op het Caraïbische Saba, dan kun je Sint-Eustatius en Sint-Maarten zien liggen, zo dichtbij en toch zo verschillend. Alle drie hebben ze ons hart gestolen. En niet onbelangrijk, je kunt er prima wandelen in de ochtend en de namiddag, want het waait er altijd.

De Strijper Aa kronkelt weer als vanouds

In 1974 werd de Oude Strijper Aa recht getrokken. Al snel daarna werden er plannen gesmeed om het gebied aan de natuur terug te geven. Toch duurde het nog lang voordat de beek haar slingers terugkreeg. Nu kun je er lekker langs struinen. Een wandelroute van 11 km voert je langs de oude en nieuwe beek.

Verschenen in Wandelmagazine 22-1

 

Jāni langs de groene spoorwegen

In Letland en Estland laten ze er geen bomen over groeien. De helft van de 700 kilometer aan verlaten spoorwegen hebben ze schoon gekapt, omgetoverd tot fiets- en wandelpaden. Groene spoorwegen noemen ze die. Bijna overal loop je tussen bomen en struiken, Balten zie je nauwelijks. Dat lijkt saai wandelen, maar het is juist zen. Op 23 juni is de rust voorbij, dan slaan de Letten hun kampement op in het bos, steken de BBQ aan, drinken wodka en springen over het vuur.

Kogelvanger, druipkokers en het Straatje van Vermeer

Over water kun je niet lopen; dat kan alleen Jezus. Dus verschansten de Hollanders zich achter het water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19de eeuw, met zijn indrukwekkende forten en inundatiewerken ligt er prachtig bij. Het vernieuwde Waterliniepad voert je over linie- en rivierdijken langs de Vecht, de Lek en de Waal.

Verschenen in Wandelmagazine 2020-1        Meer beeld

Etappe 4 Van Opstandingskerk naar De Kandelaar

Het grootste deel van mijn leven was de roodbakstenen Kolenkit die aangaf waar je de Ring over ging en de stad verliet. Voor mijn kinderen, opgegroeid in het centrum, is het ergste wat je kunt overkomen, wonen buiten de Ring. Daar wonen volgens hen de boeren, zoals overal buiten Amsterdam. Dat de Opstandingskerk, want dat is de officiële naam van de Kolenkit, vrijwel uit beeld is verdwenen, nu zo'n vijftien jaar geleden, heeft alles te maken met de populariteit van hun geboortestad.

Blog: Op bedevaart van Fatima naar Lourdes

Amsterdam heeft veel kerken. Die staan leeg, horen we u denken.  Of ze zijn gesloopt dan wel verbouwd tot appartementen. Toch zijn er veel meer kerkgebouwen waar nog gebeden wordt, dan een verstokte atheïst wil geloven. We gaan op bedevaart  van Fatima naar Lourdes en komen langs 27 gebedshuizen in Amsterdamse wijken Westerpark, Bos en Lommer en Slotermeer. Wat een diversiteit in geloofsbeleving en bouwstijlen. Een aanrader voor slow walking op de zondagochtend of de vrijdagmiddag.

Wandelen in de Oekraïne

In september 2019 maakten wij wandeltochten in de bruisende stad Lviv en de natuurgebieden van Pripjat-Stokhid en de Karpaten in het uiterste noordwesten van de Oekraïne op 150 km van de stad Lviv. Het uitgestrekte moerasgebied ligt ten noorden van deze stad op de Wit-Russische grens. Voor de bergen moet je vanaf Lviv richting Slowakije.