Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningen

Groningen: Amsterdamse Schoolstad in het noorden

Na Amsterdam is Groningen is misschien wel de stad met de meeste Amsterdamse School gebouwen van Nederland. We wandelen 11 km langs een twintigtal bakstenen gebouwen die vaak wat abstracter en kubistischer ogen dan die in de hoofdstad.

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2    Meer foto's

Verdwenen dijken, geluwde klassenstrijd

Waar moet je heen in een land zonder woeste bergen en donkere wouden? Het Oldambt levert het antwoord. In die uithoek van Oost-Groningen vind je eindeloos land en brede horizonten. De weersvoorspelling klinkt onheilspellend: hagel, sneeuw, onweer en felle wind. Weer dat past bij een grimmig stukje Nederland waar de strijd tussen landarbeiders en herenboeren soms fel oplaaide.

Een dagje op het eiland Middag

Even ten noorden van de stad Groningen liggen de sporen van het eeuwenoude verleden van het voormalige eiland Middag nog harmonieus bij elkaar. We wandelen langs oude getijdengeulen en rivieren, wierden, dijken, boerenhoeven en kerkjes. Niet voor niets werd dit eiland aangewezen als één van de twintig nationale landschappen. Een verzameling om goed te bewaren. Met wandelroute rondwandeling over het eiland Middag vanuit Ezinge.

Cultuurhistorie van de Dollardpolders verdwijnt van de kaart

De bovenstaande luchtfoto uit 2005 laat oude verkavelingssporen goed zien. Zo zijn er lange witte banen te zien waar ooit dijken lagen. Boven Midwolda zien we in de rechthoekige percelen ook oude slotenpatronen van de strokenverkaveling. Deze kaartenserie van 1850 tot 1985 onder aan de pagina laat zien dat de verkaveling van de Dollardpolders rond het kerkhof van Oud-Midwolda ingrijpend is veranderd. Oudekerk of het Ol-Kerke is de plek waar het voormalige dorp Oud-Midwolda lag. In de 13de eeuw toen het water van de Dollard het dorp dreigde te overstromen, trokken de bewoners weg naar het een kilometer zuidelijkere Midwolda mar lieten de graven op oude kerkhof achter. 

Wandelroutes Dollardpolders

Wandelroutes van twee dagwandelingen door de Dollardpolders in Groningen. Van Termuntzijl naar Midwolda en van Finsterwolde naar Nieuweschans

Het glijmiddel van de Hollandse polderpolitiek

Aardkundige fenomenen zijn in ons vlakke land vaak moeilijk waar te nemen. Rond kerst wandelden we van de Martinitoren naar de plek waar vijftig jaar geleden de gasbel van Slochteren voor het eerst werd aangeboord. Wat zou er te zien zijn van het meest winstgevende venster van de Canon? Een wandeling van 14 km vanuit Harkstede naar het land van Boer Boon in Kolham.

Het Oldambt

Waar moet je heen in een land zonder woeste bergen en donkere wouden? Het Oldambt levert het antwoord. In die uithoek van Oost-Groningen vind je eindeloos land en brede horizonten. De weersvoorspelling voor dit wandelweekend klinkt onheilspellend: hagel, sneeuw, onweer en felle wind. Weer dat past bij een grimmig stukje Nederland.

Verschenen in Noorderbreedte 2002-5