Podelta Park: wandelen langs lagunes en polders

Tussen Venetie, Ravenna en Ferrara stroomt de Po in de Adriatische Zee. De delta van deze rivier is een afwisseling van duinen, lagunes en moerassen die onder de naam Po Delta Park op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Ook de mens heeft hier zijn sporen nagelaten. Je vindt er het prachtige stadje Comacchio, het kleine broertje van Venetië, bouwwerken van Etrusken (de haven Spina), Romeinen, Benedictijnen (Abdij van Pomposa), wachttorens van de Venetianen, verlaten zoutpannen en een lange historie van dijkenbouw en inpoldering. De Grande Bonificia Ferrarese werd al in de 16de eeuw gedraineerd door de heersers van Ferrara, een prachtige historische stad die een bezoek meer dan waard is. Vanaf 1860 is veel meer drooggelegd door Engelse ingenieurs en het doortastende optreden van Mussolini. In 1970 werd als laatste de gigantische polder Valli del Mezzano droogglegd, waar geen boerderij of huis in is te vinden.

Andere manieren om de Po Delta te ontdekken zijn verschillende boottochten zoals door de Golf van Goro, waar de meeste vongole vandaan komt, of een vogelexcursie. Hardcore vogelaars kunnen terecht bij Menotti Passarella van Birding Italy 

Wandelen
Naast de kortere wandel- en fietsroutes die zijn uitgezet door Po Delta Park zijn hieronder drie wandelroutes te downloaden die goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer:

  • Wandeling van Comacchio naar Porto Garibaldi van 11 of 24 km. De wandeling loopt door het stad je Comacchio en vandaar langs verschillende lagunes en zoutpannen naar de badplaats Porto Garibaldi. Onderweg veel vogels en bilancioni. De lange route loopt ook door een droogmakerij en over een 6 km lange dijk.
  • Rondwandeling vanuit Comacchio van 12 km door het stadje en twee droogmakerijen uit de fascistische periode met zijn standaard boerderijtjes en irrigatiekanaaltjes.
  • Wandeling vanuit Mesola naar Goro (14 km) of Gorino (22 km) langs een oude Po tak waar twee sluisgebouwen uit de 16de eeuw staan. Gorino is de plek waar vongole gevangen worden.

Vervoer
Comacchio heeft een goede busverbinding met treinstation Ferrara en Porto Garibaldi

Overnachten
Hotels in Comacchio en langs de Adriatische kust. Wij hebben goede ervaringen met La Comacchio waar je ook uitstekend de gemarineerde paling kunt eten. Voor wie vlakbij zee wil verblijven is er het zeer groene natuurresort  Spiagga Romea waar je ook met wilde Camargue paarden door een moerasreservaat kunt rijden,

Meer weten?
Voor toeristische informatie is er de uitstekende website van de Regio Emilia Romagna waar je ook kan doorklikken naar de website van Po Delta Park. Op die websites is informatie over bezoeken aan het Museo del Bonifica in Argenta, het Ecomeusum di Bonifica in Langosanto, de zoutpannen, vogels spotten, en het bos van Mesola. Website Visit Comacchio voor alle informatie over Klein Venetië. 

Een prachtige kaart uit 1840 van Comacchio en haar omgeving vindt je op de website  Mapire.eu

regio