Overslaan en naar de inhoud gaan

Van landgoederen tot arbeiderspaleizen

arbeiderspaleizen

Landgoederen & arbeiderspaleizen

Ook de landschappen van steden, dorpen en landgoederen kunnen ons bekoren. De hand van oude adel, nieuwe rijken, idealistische bestuurders, architecten en wereldverbeteraars geeft het landschap een geheel nieuwe inhoud en vorm.

Wandelen met de Vlaamse kusttram

Oostende, de Vlaamse ‘koningin der badsteden’, heeft veel te bieden en je kunt vanuit de levendige stad met de kusttram voor een habbekrats naar de mooiste plekken aan de Belgische kust pendelen:  de natuurgebieden van De Panne en het Zwin, de fraaie villa's van De Haan en de polders van Uitkerke en het Oostendse krekengebied. En altijd is daar het superbrede strand naast de supersmalle duinenrij.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

VINEX Amersfoort: de smaak zit niet van binnen, maar buiten

Saaie slaapwijken vol  kleinburgers, veilig in hun rijtjeshuizen. Bij de start van de VINEX-operatie was het dédain groot.  De overheid wilde tussen 1995 en 2005 een miljoen nieuwe huizen bouwen. Niet ver weg in het weiland, maar knus tegen de oude steden aan. Zo zou de mens op de fiets naar zijn werk kunnen en genieten van wat de stad te bieden heeft.

Wandelen in de Stijl van Gerrit

Honderd jaar geleden startte kunstenaar Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl. Ook de ontwerper Gerrit Rietveld publiceerde in dat blad. Het Centraal Museum herdenkt dat feit met een wandelroute langs Rietvelds gebouwen in Utrecht Oost. Wandelmagazine liep de route en testte zijn wereldberoemde Rood-blauwe stoel.

Verschenen in Wandelmagazine Op Lemen Voeten 2017-3                 Meer foto's

Het groen, niet het beton: wandelen door de Bijlmer van Siegfried Nassuth

De Bijlmer, ooit geprezen als de Stad van de Toekomst, kende veel problemen. Na een kwart eeuw begon de sloop, maar Amsterdam Zuidoost is geen doorsneewijk geworden. Tussen de laagbouw waart nog steeds de geest rond van Siegfried Nassuth, de ontwerper van de betonnen stad in het groen.

Tekst: Bert Stok                              gepubliceerd in Wandelmagazine 2017-2

100 jaar bouwkunst in baksteen

Precies honderd jaar geleden leverde de architect Van der Mey het hoofdstedelijke Scheepvaarthuis op. Dat moment markeert de geboorte van de Amsterdamse School. Aan de hand van dit prachtige gebouw laten we zien wat deze expressieve bouwstijl kenmerkt. Dat het gedachtengoed ook buiten Amsterdam navolging kreeg, is te zien in het Noord-Hollandse Bergen en de stad Groningen. Twee wandelingen langs villa's, woningblokken en openbare gebouwen.

Meer foto's

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2

Groningen: Amsterdamse Schoolstad in het noorden

Na Amsterdam is Groningen is misschien wel de stad met de meeste Amsterdamse School gebouwen van Nederland. We wandelen 11 km langs een twintigtal bakstenen gebouwen die vaak wat abstracter en kubistischer ogen dan die in de hoofdstad.

Verschenen in Wandelmagazine 2016-2    Meer foto's

Gezielte Landschaftsgestaltungen

Waar de rivieren Elbe en Mulde samenvloeien liggen twee Werelderfgoederen die ieder een breuk in de cultuurgeschiedenis markeren. De natuurlijke vormen van het uitgestrekte Gartenreich braken met de traditie van de geometrische baroktuinen. Bijna honderdvijftig jaar later brachten de Bauhaus-architecten de strakke lijn weer terug naar de stad Dessau. OLV wandelde langs gebouwen in een groene stad en door uitgestrekte parken vol gebouwen daarbuiten.

Verschenen in: Op Lemen Voeten 15-3

Le Havre: Werelderfgoed jaren vijftig architectuur

Veel van de platgebombardeerde steden werden na de oorlog plekken met winderige winkelstraten en hoge gebouwen, binnensteden waar na zessen geen mens meer te zien was. In Le Havre ging het anders. 

Tekst: Bert Stok     Foto’s: Marjolein van Dijk en Bert Stok

Verschenen in Op Lemen Voeten 2015-3