Overslaan en naar de inhoud gaan

Pelgrimeren met een twist

pelgrimeren

Pelgrimeren met een twist

Je in het zweet lopen naar een heilige plaats ligt ons niet zo. Liever lopen we een andere wandelaar, een schrijver of vluchteling achterna.

Wit-rood podcasts met Hans over het Hugenotenpad

WITROOD is dé podcast over lange afstandswandelingen in Nederland en daarbuiten. Wybo Vons praat twee keer per maand met enthousiaste lopers over de praktische, persoonlijke en poëtische kanten van wandelen. Niet alleen het Pieterpad of de Camino komen aan bod, ook minder bekende grote route paden zoals het Olavspad of het Hugenotenpad zijn er te beluisteren.

Langs adelaarsnesten naar de Zwarte Madonna

Ons pad van Krakau naar hét Poolse bedevaartsoord Częstochowa voert langs Middeleeuwse ruïnekastelen boven op de grillige kalkrotsen van de Poolse Jura. Waarom lopen de meeste pelgrims in godsnaam niet over onze route, maar over drukke asfaltwegen naar de Zwarte Madonna? 

Verschenen in Wandelmagazine 2023-4.

Oogverblindend arbeidersparadijs aan de Via Salina

Zout was eeuwenlang het witte goud. Spekkie voor de koning die dit goedje zwaar belastte. Om zijn inkomsten te vergroten, liet de Louis Quinze in Arc-et-Senans een oogverblindend fabrieksterrein bouwen. Terecht een Werelderfgoed.

Verschenen in Wandelmagazine 2023-2

Audio walk Fellini's Rimini

Welcome to the audio walk along places from Fellini's childhood in Rimini that inspired him for his beautiful film Amarcord. The tour starts at the Grand Hotel on the beach. Finish is his grave in the cemetery of Rimini. A visit to the Fellini Museum is highly recommended.

The 8 km route can be shortened by 1.5 km by taking the number 9 bus from Il Borgo to the cemetery. Get on at the Matteotti stop, get off at the Celle Cimitero stop. The same bus 9 will take you back to the city.

Fellini's memories of Rimini

In the film Amarcord, Federico Fellini floods you with images from his youth in Rimini. We went looking for it in a fashionable seaside resort whose Roman center had almost been forgotten. The brand new Fellini Museum is the culmination of a thorough renovation of the old city.

Published in Wandelmagazine 2021-4

Zinderend Tirana: stad aan de voet van de berg Djati

Aan de voet van de berg Djati ligt een stad met eindeloos veel koffiehuizen en trendy cafés, een stad met een bizar communistisch verleden. Voor de rust stap je de natuur in en keer je ’s avonds terug om je weer onder te dompelen in de hoofdstad van Albanië.

Verschenen in Wandelmagazine 22-1

 

Cammino San Francesco: La Verna - Rimini

Sint Franciscus, die voor een leven in armoede koos, staat nog steeds in hoog aanzien, zeker bij de Italianen. Op La Verna kwam hij regelmatig om te vasten en bidden. Ook ontving hij daar de stigmata. Wandelmagazine liep de Cammino van Rimini naar dit heiligdom, maar wel lekker bergafwaarts, in omgekeerde richting.

Verschenen in juni 2022 in Wandelmagazine

Fellini's herinneringen aan Rimini

In de film Amarcord overspoelt Federico Fellini je met beelden uit zijn jeugd in Rimini. Wij gingen er naar op zoek in een mondaine badplaats  waarvan het Romeinse centrum bijna was vergeten. Het spiksplinternieuwe Fellini-museum is het slotstuk van een grondige opknapbeurt van de oude stad.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-4

Zwarte sculpturen langs het leisteenpad

In het hete deel van de Franse Ardèche zijn langs het Sentier des Lauzes zeven landschapskunstwerken te vinden. De naam van het pad verwijst naar de leistenen die alle daken bedekken maar ook de kunstenaars inspireerden tot de verrijking van het verlaten en overgroeide boerenland.

Verschenen in Wandelmagazine 2021-04