Langs adelaarsnesten naar de Zwarte Madonna

foto
Kasteel Ogrodzieniec
Kasteel Ogrodzieniec

Het mooiste pelgrimspad van Krakau naar hét Poolse bedevaartsoord Czestochowa voert niet langs kerken en kloosters maar Middeleeuwse kastelen boven op de grillige kalkrotsen van de Poolse Jura. Jaarlijks wandelen miljoenen Poolse pelgrims naar het heiligdom Jasna Gora in Czestochowa om Maria te eren die de Poolse natie beschermde tegen de Zweedse legers. Vreemd genoeg kwam Wandelmagazine nauwelijks een tegen op onze tocht over onverharde paden door uitgestrekte bossen.

Verschijnt in het decembernummer 2023 van Wandelmagazine en 3 maanden later op deze website.

 

Wandelwijzer

Het Adelaarsnestenpad voert langs een rits Middeleeuwse kastelen en kalkrotsen van Krakau naar de belangrijkste bedevaartsplaats van Polen, Jasna Gora in Czestochowa. De route van 166 km loopt door een rustig gebied met velden en uitgestrekte beuken- en dennenbossen.

Wandelen

Voor routetracks zie bovenstaande Google Maps kaart of de website van het pad met Engelse of Duitse vertaling. 

Voorzieningen

De website van het pad geeft een goed overzicht van overnachtingmogelijkheden en horeca. Reserveren wordt sterk aanbevolen. In juli en augustus is dit een populair vakantiegebied voor Polen.

Meer weten?

Wikipedia over de Zwarte Madonna

Op de website van Jasna Gora kunt u al de Zwarte Madonna in de ogen kijken

Wikipedia over Casimir III  de Grote

Tip

Mijnkrakautours.nl organiseert wandel- en fietstours door Krakau. Wij gingen met de eigenaar Brian Spoorendonk voor een uur, maar we wilden meer, want wat weet die jongen veel over de stad te vertellen.

regio