Polders van Japan

foto
ogata mura

Louis van Gasteren heeft met zijn documentaire "In een Japanse stroomversnelling" uit 2002 het werk van de Nederlandse  ingenieurs  De Rijke, Van Doorn, Mulder en Esche aan de Japanse waterhuishouding in de 19de eeuw opnieuw onder de aandacht vn de Nederlanders gebracht. Hun werkzaamheden beperkte zich tot de kanalisatie van rivieren, de aanleg van meren en verbtering van havens. Met inpoldering hielden zich niet bezig. lees verder >>

Ogata-mura: Nederlanders betrokken bij drooglegging Japanse lagune

De Hachirogata Laguna ligt op het noordelijke deel van het eiland Honshu in Japan. Met een oppervlakte van van ruim 300 km2  was het op een na grootste meer van Japan. IEr kwamen 70 verschillende soorten vis voor.

Na een haalbaarheidsonderzoek door Nederlanders professor Ph. Jansen en ingenieur A. Volker van Technische Hogeschool Delft steunden de Wereldbank en de FAO de droogleggingsplannen. De werkzaamheden begonnen in 1957 en namen 20 jaar in beslag. In maart 1964 konden de eerste pioneers zich vestigen in een vruchtbare polder, 17,203 hectare groot. De aanleg kostte in totaal 85.2 miljard dollar. De polder werd Ogata-mura, de grote lagune, gedoopt.

lees verder >>

The Hachirogata lagoon, once the second largest lake in Japan.   Ogata-mura, after reclamation works.

Hachirogata lagune, eens het op een na grootste meer van Japan.

 

Ogata-mura, na de drooglegging

 

 

Oude polders rond de Ariake baai op het eiland Kyushu

Let op oude paralelle bedijkingspatroon dat later is verkaveld naar rechthoeken