
Aan de Duitse kant van Venlo moet je even stevig klimmen om de bebouwing achter je te laten en op het Maasterras te komen. Daarboven is het groen en paars en zoeft van alles boven je hoofd.
Verschenen in Wandelmagazine 2024-5
De Groote Heide kleurt al paars en de bremstruiken staan er nog lekker frisgroen bij. Op een bankje langs het zandpad heeft Theo zijn scootmobiel geparkeerd naast de fiets van Sjeng. Samen kijken de senioren naar de lucht, tegen de zon in. Een wit zweefvliegtuig schiet omhoog … en dan valt de staaldraad van de lier die hem de lucht in trok naar beneden. Aan een miniparachute. “Gelukkig niet op ons hoofd”, grapt Theo. “Dat gaat zo de hele dag door.” Echt lang in de lucht blijven de vliegeniers van Zweefvliegclub Eindhoven-Venlo niet. Aan de andere kant van de lange strook gras ploffen ze na een rondje door de lucht neer en sluiten weer aan bij de rij wachtende witte vogels. “Ben je al bij de vluchtleidingsbunker geweest. Daar verderop?”, wil Sjeng weten. Nee, ik ben net op pad aan de oostkant van Venlo en bewaar hun tip voor later. Ik loop verder over de hei. Langs een kaarsrecht pad ligt aan mijn linkerkant een wal van een kleine meter hoog en wel 500 meter lang. “Kijk maar eens op Google Maps”, antwoordt een wandelaar op mijn vraag waarvoor die wal is. “Dan zie je twee kruisende landingsbanen.” De wal is opgeworpen bij de aanleg van Fliegerhorst Venlo, een groot vliegveld van de Duitsers, bedoeld voor nachtjagers die de Geallieerde bombardementsvluchten moesten verhinderen. “Je moet zeker naar de vluchtleidingsbunker”, raadt ook hij me aan. Maar ik wil mijn rondje afmaken en loop verder richting Duitse grens.

Veel hoger
Tot mijn verbazing kom ik nog een derde vliegveld tegen. Klein dat wel, gevleid in de oksel van de beide Duitse landingsbanen. Wel de lawaaiigste van de drie. Twee mannen zijn in de weer met hun rode Scirocco XL modelvliegtuigje met hulpmotor. Snorrend klimt het omhoog, dan gaat de motor uit en zweeft het sierlijk onder de witte zweefvliegtuigen rond. “Zitten jullie elkaar niet in de weg”, vraag ik aan Dirk en Jorrit die om de beurt de radiografische besturing bedienen. “Nee, die zitten veel hoger”, zegt de oudste van de twee. “Wij zijn lekker veel langer in de lucht dan die grote, hoor. Zij vliegen zo’n twee minuten, wij soms wel 2 uur”, legt Jorrit uit. Op een clubdag willen de grote zweefvliegers allemaal een paar keer omhoog gesleurd worden. Dat kan alleen als ze kort zweven. Op modelvliegtuigclub Jupiter is geen sprake van een wachtrij. Ook hier komt het gesprek op de vlieghistorie van de Groote Heide. Zij raden aan om de grens over te steken. Daar liggen volgens hen de mooiste resten van de Fliegerhorst.

Bomkraters
Aan de Duitse kant maakt de openheid van de heide plaats voor een dennenbos. Eerst is er monument voor de dwangarbeiders die het loodje legden bij de aanleg en tijdens het gebruik van het vliegveld. Dat is meerdere malen gebombardeerd. De bomkraters zijn op de hei nog te zien. Ik kan de verlokking weerstaan om door een van de vele gaten in een lang hek met daarachter legerbarakken te glippen. Dan is er een smal paadje tussen de braamstruiken door naar een open plek waar lange betonnen bogen over een verweerde betonnen vloer buigen. Alleen de spanten zijn bewaard, de rest van het dak van de booghangar heeft de tand des tijds niet weerstaan. Net als vrijwel alle 42 hangars die hier stonden. Elders kom ik nog restanten van een hangarmuur en een enkele boogsteun tegen. Dat is het wel.

Wandelstokken
Terug in Nederland waarschuwt een bord de wandelaars voor rondvliegende kogels. Niet van het leger maar de plezierschutters van het Akkermansgilde. De rode vlag is niet gehesen dus de kust is gelukkig veilig. Naast grote hopen zand, die moeten verhinderen dat de loden kogels de heide in vliegen en de bodem verontreinigen, staan er nog houten klimwanden die toch echt voor soldaten bedoeld waren. Nu zijn al die militaire activiteiten verdwenen en heerst er afgezien van het gebrom van vliegtuigen in allerlei maten, grote rust. De tocht gaat verder richting Venlo. Tot nu toe is de tocht uitgesproken vlak geweest. Ideaal voor een vliegveld. Opeens dalen we steil naar beneden, wel zo’n twintig meter. Had ik mijn wandelstokken maar meegenomen, denk ik even. Snel is het weer vlak. De steile helling is de rand van een rivierterras. Tot zo’n 250 duizend jaar geleden slingerde de Maas over de vlakte van Groote Heide. Omdat de bodem door krachten in de aarde omhoog werd geduwd, sleep de Maas zich weer in tot de hoogte waar hij nu ligt. We volgen de rand een paar kilometer voordat we weer omhoogklimmen naar ons startpunt op de Groote Heide.

Dikke muren
Vroeger waren de landerijen aan de voet van de terrasrand zeiknat door het grondwater wat hier opwelde. Hier vonden veel tuinders een vruchtbare plek om gewassen te telen. Die tuinderijen zijn verdrongen door uitbreidingswijken van Venlo. In een plantsoentje tussen de grijze woningen ligt nog een fraai vormgegeven bron. Ook boven op het Maasterras rukt de bebouwing op. Meestal in het duurste segment: vrijstaande villa’s van de strakke soort. Een hele bijzondere passeren we op nummer 12. De garagedeur staat open. “Wat zijn die muren dik!”, zeg ik verwonderd tegen de man die zijn fiets naar buiten rijdt. “Wij hebben ons huis goed gefundeerd”, zegt hij trots. De onderste verdieping blijkt de voormalige telefoonbunker van de Fliegerhorst. Hier werden inlichtingen over vliegbewegingen verzameld en door gegeven aan de vluchtleiding van de nachtjagers.
En de vluchtleidingsbunker dan? Ook die was strak en niet weg te blazen. Hij staat op hoge poten en steekt boven de bomen uit met de Hollandse vlag fier in top. Hij zit onder een soort gekleurde pokken en er hangen mensen aan met lange touwen. Ook in de Klimtuin Fliegerhorst gaan de voeten de lucht in.
Wandelwijzer
Wij volgende min of meer de ongemarkeerde wandelroute Fliegerhorst Venlo. Met onze aanpassingen is die 15 km lang. Inkorten is op meerder plekken mogelijk. Begin- en eindpunt is de Gasterij Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, 5915 PS Venlo. Voorzien van een parkeerterrein en bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap.
Route track via bovnstaande Google Maps kaart of Wikiloc
Meer weten:
Wikipedia over Fliegerhorst Venlo
Groote Heide Limburgs Landschap