Informatie over wandelen in het Griekse bergland

Algemeen
Het schiereiland Pilion, halverwege Athene en Thessaloniki aan de oostkust van het Griekse vasteland, geldt als een van de aantrekkelijkste wandelgebieden van Griekenland. De bewijzering is rond de dorpen redelijk goed in orde, maar een detailkaart is onontbeerlijk om de paden te blijven volgen.  In de meeste gebergten is het goed wandelen vanaf begin mei tot begin oktober.

Wandelroutes

Een uitstekende gids voor wandelen in de gebergten van Griekenland is “The Mountains of Greece” van Tim Salmon (Cicerone). Ik gebruikte het voor wandelingen in het Pilion gebergte, in het Parnassos gebergte boven Delphi en het Zagori gebergte en de Vikos kloof. Voor wandelingen op de eilanden Evvia en Skyros ging ik uit van 1:50.000 kaarten van www.terrainmaps.gr en http://www.anavasi.gr . Dezelfde kaarten zijn ook onmisbaar naast de Cicerone gids.

De kaarten van Terrainmaps zijn heel eenvoudig op tablet of smartphone te downloaden en offline te lezen met de gratis app ViewRanger. De GPS tracks van alle routes zijn ook via de app Wikiloc te downloaden waren. Wikiloc biedt de mogelijkheid om lokale topografische kaarten te downloaden. Als je dat via Wifi doet, kun je ze buiten zonder mobile data kosten gebruiken, ook in afgelegen gbeieden zonder bereik.

http://www.pilionwalks.com/ wandelroutes in Nederlands.

Bereikbaarheid
Vliegvelden in Thessaloniki, Volos, Athene. Binnen Griekenland is het goed en goedkoop reizen met lijnbussen. In de Pilion is er redelijk goed lokaal busvervoer. Op Skyros en Evvia biedt de taxi uitkomst.

regio