De Kuil in - Op zoek naar de Beemster

De Kuil in - Op zoek naar de Beemster
foto
Volgerweg De Beemster
fred

In december 1999 is de Beemster, een drooggemalen meer bij Purmerend door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst.  Veel hebben we daar gewandeld, maar altijd hoog langs haar grillige rand: de oever van wat ooit het Beemstermeer was. We keken neer op strak geordend land, waar wegen en sloten als langs een liniaal leken getrokken. Nu  moeten  we de Kuil ook maar eens in.

Meer foto's                Verschenen in Op Lemen Voeten 2000-4

In de bus naar het hart van de Beemster zijn we op deze zondagmorgen de enige passagiers. Hoe lang kunnen we nog genieten van deze nauwelijks gebruikte sociale voorziening voor vervoersarme groepen? Diepe rust heerst op het  plein van Middenbeemster, het enige  dat nog rest van de dertien vierkante pleintjes die ooit op  kruisingen van polderwegen lagen. Die mathematische orde van vierkanten vinden we ook terug in de hele indeling van de Beemster. De Werelderfgoedlijst  is een select gezelschap van natuurverschijnselen, gebouwen, steden en cultuurlandschappen "van uitzonderlijk belang hetgeen hun behoud als onderdeel van het erfgoed der gehele menselijkheid noodzakelijk maakt". In het Unesco-rapport lezen we  dat  de Beemster een uniek voorbeeld is van geplande ontginning waarbij in de vormgeving de schoonheidsidealen van de Oudheid en Renaissance zijn toegepast. De inrichting op basis van  zuivere vierkanten geldt voor het wegenpatroon, de verkaveling, de opzet van de dorpen en zelfs de plattegrond van de stolpboerderijen. De wegen liggen 1800 meter van elkaar, de weteringen 900. In Nederland waren functionele rechthoekige patronen reeds eerder toegepast bij ontginning, maar vierkanten vinden we slechts in een drietal polders uit het begin van de zeventiende eeuw. De keuze voor het vierkant lijkt ingegeven door een schoonheidsideaal die ook in Renaissance-tuinen en de stedenbouw van de Italiaanse architect Paladio zijn terug te vinden. Schrijfster Betje Wolff, de beroemdste inwoner van de Beemster,, vond haar polder prachtig. In 1774 schreef ze aan vrienden “Onze Republicq heeft geen schoner Oort dan de Beemster….. ……… Niets haalt by de effenheid  der vierkante weiden.” Ook voorgeschreven beplanting van iepen in plaats van de gangbare knotwilgen en elzen maakt duidelijk dat er belang werd gehecht aan een goede vormgeving.

Paragraaf
foto
Image
Hobrederweg
Hobrederweg

Het ‘Renaissance’ plein van Middenbeemster werd ooit gebruikt als  veemarkt. De ijzeren hekken zijn zichtbare getuigen van die tijd. Nu bepalen geparkeerde auto's, schots en scheef tussen de sporen van het verleden, het beeld.Café “’t Beemster” ligt aan de markt en is open, maar verbaasde schoonmakers sturen ons er weer uit. Dan maar zonder koffie het naakte weidse land in. We ritsen de jas wat verder dicht en lopen langs het instituut “Français du Beemster” over de kaarsrechte Middenweg het dorp uit, onze witte ademwolkjes achterna. Hollandse luchten zijn op deze winterdag wel voorspeld maar nog niet te zien. Rijen Bomen langs rechte wegen glimmen zwart van de mist. In de verte vermoeden we de toren van Westbeemster.

 

foto
Image
 Doopsgezinde Vermaning Beemster
Doopsgezinde Vermaning Beemster

Graan voor traan

Eind 16e eeuw was Amsterdam het handelscentrum van de wereld. Landbouwgrond was een goede investering want de bevolking groeide explosief. In 1607 kregen Amsterdamse kooplieden toestemming van het Hof van Holland om de Beemster leeg te pompen. Eerdere aanvragen tot drooglegging werden afgewezen. Vissers, vogeljagers en rietsnijders protesteerden zoals bij droogleggingen elders. Ook rees verzet onder baggeraars die in het meer naar klei ‘boorden’. Dit werd gebruikt om land te bemesten en stenen te bakken.  Protesten tegen het nieuwe land kwamen vooral uit de hoek van de waterschappen en de zeescheepvaart.  Door drooglegging zou een deel van de boezem verdwijnen, wat de bemaling van andere polders kon bemoeilijken. Hoe belangrijk de zeescheepvaart voor De Rijp en Graft was, blijkt wel uit het feit dat even buiten deze dorpen traankokerijen lagen, waar walvisspek tot lampolie werd verwerkt. Maar droogleggen had ook zo zijn voordelen.  Bij storm werden dorpen bedreigd en hapte de waterwolf steeds weer grote stukken uit het land.

foto
Image
 Aan de Noorddijk Beemster
Aan de Noorddijk Beemster

Korenmolen

Aan het einde van het eerste vierkant slaan we rechtsaf de Hobrederweg in. Links staat de enige korenmolen van de Beemster. Hij ligt aan het voormalige pleintje dat precies 1800 meter ligt van de dorpen Midden-, West-, Noord- en Oostbeemster. Molen "de Nachtegaal" uit 1706 is nu een manege. Een grote bakstenen schuur blijkt een 'vermaning’, een bescheiden doopsgezinde kerk. Stolpboerderijen, in de zomer verscholen achter een scherm van bladeren,  staan nu bijna naakt op het groene land. Hun vierkante plattegrond past wondermooi in het ontwerp van de droogmakerij. Populieren, in strenge rechte lijn, markeren het rasterwerk van wegen en sloten. Zij hebben de plaats van de iepen ingenomen toen deze bezweken aan de iepziekte. Het soms ontbreken en de wisselende leeftijd van de bodem doen afbreuk aan het strakke 17de eeuwse ontwerp. Hierboven moet Bert Schierbeek gevlogen hebben toen hij beneden Mondriaan ‘rustig in zijn eigen schilderij’ zag liggen. Kon Mondriaan, eenzaam op zijn (zolder)kamer, doek na doek vol schilderen met zijn eigen schoonheidsideaal, de ontwerpers van de Beemster streefden vooral naar doelmatigheid. Enkele jaren na de ontginning werd duidelijk dat deze bij een vierkant niet optimaal was. Veel wegen trokken  nauwelijks boerderijen aan. In de nabij gelegen Schermer werden daarom minder wegen in een rechthoekig patroon aangelegd.

foto
Image
Ringdijk Zuid
Ringdijk Zuid

Graan na vee

Rechts liggen bloembollenvelden en wat verder weg een verdwaald plukje fruitbomen beschermd door windsingels. Onzichtbaar in de nevel,  ligt de Stelling van Amsterdam, al in 1996 uitgeroepen tot Werelderfgoed.  Honden blaffen ongevaarlijk achter een brede sloot. “Graan na Vee” heet de  boerderij die ze bewaken. Die naam laat zien dat het gebruik van de landerijen in de loop der eeuwen nogal eens veranderde. Op een kaart uit 1858 is bijna uitsluitend grasland te zien. De laatste decennia is bijna de helft akkerland, waar steeds meer bloembollen op verbouwd worden. We groeten een fietser die zich door de polder trapt. Zijn hóóóiii komt van heel diep en klinkt als het loeien van een koe. Waar de Nekkerweg en de Hobrederweg elkaar kruisen ligt  Oostbeemster, weer zo’n naam van orde en systeem. Bij de kruising wijkt de bebouwing iets terug. Een aanwijzing dat ook hier een pleintje lag.

 

foto
Image
De akkers bij West-Beemster
De akkers bij West-Beemster

Vloek

Het gebied aan het eind van de   Nekkerweg vloekt met het extreem geordende land van de Beemster. Sloten lopen er bochtig langs een hellend weiland vol kuilen. Het is oudland. In 1610 brak hier tijdens een vliegende storm de dijk en liep de bijna droog gemalen Beemster weer onder water. Tijdens herstelwerkzaamheden werd de dijk recht getrokken en bleef het oude land achter in de droogmakerij. Even verder gaan we omhoog de Noorddijk op. De ringvaart slingert hoog en avontuurlijk boven het land. De ‘Kuil’ met zijn vierkanten zal vandaag niet meer betreden worden. Bij een stoomgemaal staan molenwieken  langs de dijk. Een kunstenaar stak ze  in de grond op plaatsen waar molens ooit het water uit de Beemster sloegen. Hier langs de Noorddijk stonden er meer dan twintig op verhogingen rond de molenkolk. In totaal maalden 43 molens  de Beemster leeg. Enkele decennia later waren nog meer molens nodig om de polder droog te houden. Door klink daalde het maaiveld een meter en moest  een vierde molentrap toegevoegd worden om het water uit de polder omhoog naar de ringvaart te krijgen. Niet één van de 49 molens bleef staan. We proberen het leven van de heiers voor  te stellen die hier langs de Noorddijk de bagger werden ingestuurd. In ploegen van veertig man trokken ze aan de touwen van de hei-installatie om de fundamenten te leggen voor de molens.

foto
Image
Verdwenen molengang in Noord-Beemster
Verdwenen molengang in Noord-Beemster

Ringdijken

Op de grasdijk langs de ringvaart staan veel hoefafdrukken, maar schapen zien we niet. Beneden aan het talud ligt het verse kadaver van een haas. In de verte duikt een roofvogel omlaag. Bij 't Hol ligt plotseling een gezellig wit café aan de overkant van het water. We steken twee bruggen  over en nemen plaats aan de leestafel van het café Les Deux Ponts. Veel kun je er lezen over de Beemster. Onze leidraad, een artikel van Hans Renes uit het Historisch Geografisch Tijdschrift ontbreekt. We beloven de eigenaar een kopie te sturen.  Weer verder langs de ringdijk met prachtig  dikke populieren.  Aan de overkant van het water ligt de Westfriese Omringdijk,  ouder dan de Beemster en vreemd genoeg een stuk lager dan de ringdijk van de droogmakerij. Het is ook een monument, maar nog niet van de wereld.  Vreemd genoeg is deze veel lager dan de ringdijk van de Beemster. De zon breekt door. Beneden in de polder liggen sloten voorzichtig te blinken in de winterse zon. Stil is het niet meer. De A7 en nog zo’n verkeersader beginnen hinderlijk te brommen. Even voorbij Avenhorn, waar de Westfriese Omringdijk naar rechts buigt,  staan knotwilgen aan de voet van de dijk. We lopen op bekend terrein en hopen aalscholvers te zien. Twee jaar geleden schoten hier wel duizend van die vogels door het water op jacht naar vis. Nu dobberen er alleen wat eenden in de ringvaart.

Even voor Schermerhorn ligt Portugal, een monumentale stolpboerderij uit 1740. In het noorden van de droogmakerij staan bijna alleen maar van zulke oude herenboerderijen. In het zuiden langs de Volgerweg liggen ook buitenplaatsen van Amsterdamse kooplieden met tuinen vol vierkanten en cirkels. In de zomer dreef  de stank van de grachten hen naar buiten. Hier kon de mens zich, met uitzicht over de polder, meester over de natuur voelen. ’s Winters kozen de bewoners voor de beslotenheid van de stad. Tegenwoordig zijn ook de boerderijen omgetoverd tot chirurgenstolpen.

foto
Image
Portugal Beemster
Portugal Beemster

Molens horen erbij?

Schermerhorn ligt op het Schermereiland, ingeklemd tussen Beemster en Schermer. Het sigarenwinkeltje van Schermerhorn is nog zo’n echte sigarenwinkel waar je uitsluitend rookwaar kunt kopen,  bekend uit verhalen van grootvader. Een landweg langs de Eilandspolder voert voorbij weilanden vol smienten naar De Rijp. De Beemster zelf is nu niet goed meer te zien, maar de stolpen die boven de ringdijk uitsteken verraden toch de aanwezigheid van ‘de Kuil’. Wanneer bij De Rijp de zon prachtig rood achter de horizon zakt, houden de vier molens bij Schermerhorn op met draaien. Terwijl er in de Beemster niet één watermolen bleef behouden, werden er in de Schermer elf gered uit handen van de slopers. Het enige wat van de molens in de Beemster rest zijn vier onduidelijke, flesvormige percelen aan de ringdijk. Op een van die percelen staat een huisje met de naam Molenkolk, op een ander een nieuwbouwwoning in de vorm van een ontkopte molen. Aan de hand van oude kaarten blijkt dat het oude molengangen zijn. Het ontbreken van molens en de onzichtbaarheid van de molengangen zijn een vlekje op de Werelderfgoedstatus van de Beemster. Waarom is niet de Schermer in plaats van Beemster tot werelderfgoed uitgeroepen? Thuis lezen we in het Unesco-rapport er nog eens op na. De Beemster heeft als inspirerend voorbeeld gediend voor latere landaanwinningsprojecten in de wereld is een andere overweging geweest. De Beemster is de eerste uit de bloeiperiode van Nederlandse droogmakerijen van de zeventiende eeuw. De Schermer is slechts het resultaat van een verbeterde toepassing van dezelfde principes.

Tags
onderwerp
regio

Wandelroute & achtergrondinformatie Beemster

Wandelroute & achtergrondinformatie Beemster fred

Algemeen
Droogmakerij de Beemster ligt ten noordwesten van Purmerend. De ringdijk biedt de beste wandelmogelijkheden. Grotendeels over rustig asfalt.

Wandelroute (te downloaden onder aan deze pagina)
De beide dagwandelingen zijn te combineren tot een tweedaagse tocht. De tocht van Midden-Beemster naar De Rijp (22 km) voert door de Beemster, langs de noordwestelijke ringdijk en door de Eilandspolder. De wandeling van De Rijp naar Purmerend (15 km) volgt het zuidwestelijke deel van de Ringdijk langs de forten van de Stelling van Amsterdam.
Bereikbaarheid
Midden-Beemster, Schermerhorn en De Rijp zijn goed per bus te bereiken vanaf stations Purmerend en Alkmaar (zie www.ov9292.nl ).
Horeca in Midden-Beemster, Oudendijk, Schermerhorn, De Rijp, Spijkerboor en Purmerend.
Overnachten is mogelijk in hotels in De Rijp en de camping in Graft.

Bezienswaardigheden
In Midden-Beemster is een bezoek aan het Infocentrum Beemster, het Museum Westerheem en het Museum Betje Wolff mogelijk. Bij Schermerhorn ligt een molengang van de Schermer waarvan een molen te bezichtigen is. In De Rijp is een bezoek aan Museum In het Houten Huis aan te bevelen. Rondleidingen zijn mogelijk in Fort Spijkerboor. Te reserveren via www.natuurmonumenten.nl

Meer informatie
Topografische kaart 1:25.000 bladen 19 D,E en G
Website bezoekerscentrum Beemster
Veel historische feiten over de Beemster (molens, landgoederen)
Landgoederen in Zuidoost Beemster
Alles over de Stelling van Amsterdam

W. Reh, C. Steenbergen en D. Aten. 2005. Zee van Land; De droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur. Amsterdam.
Hans Renes 1998. Droogmakerij de Beemster. In:  Landschappen van wereldformaat. Historisch geografisch Tijdschrift 98.3

De vierkanten van de Beemster en het uitdijende dorp

De vierkanten van de Beemster en het uitdijende dorp fred

Deze kaartsequentie van 1650 naar 1996 laat zien dat het wegenpatroon in de karakteristieke vierkanten ongeschonden de eeuwen heeft doorstaan en zelfs ruimte biedt voor verstedelijking met verstand. De groei van Midden-Beemster voegt zich naar de rechte lijnen van sloten en wegen. Op dit moment is het dorp vrijwel rechthoekig. Ook de aanleg van snelweg en provinciale weg zijn met gevoel voor verhouding door de de polder getrokken. Ze volgen de hoofdtochten.

Is er dan verder helemaal niets veranderd? Nee, zo zijn de vierkante pleintjes al lang geleden verdwenen. De verkaveling heeft wel zijn rechthoekige vorm behouden. Op sommige plaatsen lijkt de percelering in 1996 zelfs meer op die van 1650 dan die van 1865. Maar dat kan ook de manier van kaarten maken zijn.

Paragraaf

Molengangen en scheve sloot Beemster

Molengangen en scheve sloot Beemster
foto
fred

Ondanks dat alle windmolens in de Beemster allang zijn verdwenen, zijn er nog sporen van molengangen te vinden. Iets om zorgvuldig mee om te gaan. Hopelijk vergaat het deze sporen niet zoals met de enige afwijking in de strakheid van de Beemster, de scheve sloot van de Rijper Kil. Die verdwijnt steeds verder ondanks de grote zorg voor het werelderfgoed van de Beemster gemeenschap.

Molengangen zonder molens

De Beemster is drooggemalen door 26 windmolens, later kwamen er meer. Die zijn reeds lang vervangen door gemalen. Eerst op stoom, later op electriciteit. Bij Kruisoord aan de noordkant stonden er twaalf molens in een molengang. Deze zijn nog terug te vinden in de vorm van een kunstwerk van wieken die uit het land oprijzen op de plek waar eens een molen stond.

Maar er zijn nog duidelijkere restanten van molengangen en zelfs molens te vinden aan de westkant van de Beemster tussen Fort Spijkerboor en de Rijp. Hier liggen drie vreemd gevormde percelen die aan sluiten op een brede sloot. Het zijn molengangen van noord naar zuid: de Rijpermolentocht, de Graftdijkermolentocht en de Volgermolentocht. Op de laatste molengang, vlakbij Spijkerboor, staat een nieuwbouwwoning, die de vorm van een onthoofde molen heeft. De middelste is nu onbebouwd. De Rijpstermolentocht is het meest curieus. Hier staat een stolp met de sprekende naam "Molenkolk". Het perceel waarop drie molens stonden komt tussen de Wormerweg en Jisperweg uit op de Rijper Kil, een scheve sloot. 

Scheve sloot verdwijnt

Deze sloot vormde de enige afwijking binnen de vierkanten en rechthoeken van de Beemster. Vanuit die optiek bijzonder. De betrokkenheid van de bewoners en de gemeente Beemster met het erfgoed van de Beemster is groot. Ze droegen de polder zelf voor bij de Unesco Werelderfgoedlijst en vierden trots het 400 jarig bestaan. De inpassing van nieuwe woonwijken en de nieuwe kaasfabriek gebeurden zorgvuldig. Ook de laanbeplanting is gerenoveerd. Dit scheve slootje lijkt zich aan deze zorgvuldigheid te onttrekken. Of tolereert men geen afwijking van dat gene wat de Beemster wereldberoemd heeft gemaakt. Delen van de sloot zijn jaren geleden dicht gegooid. In mei 2012 bleek een nieuwe sloot gegraven. Niet scheef maar recht, passend in de vierkanten. Dat lijkt op correctie van een historische fout. Maar ook de scheve sloot past in de functionele opvatting van de ontwerpers van de Beemster. Klik op onderstaande kaart om te zien hoe de molengang en de scheve sloot verdwijnen tussen 1815 en nu (website Topotijdreis)

Deze sloot is niet zo maar scheef

Op oude kaarten is goed te zien dat in dit kwadrant veel meer sloten aanwezig waren. De hoge dichtheid aan sloten wijst er op dat hier veel water opwelde. Om de wateroverlast in dit laagste deel van de Beemster te bestrijden is waarschijnlijk een extra molengang aangelegd. Om toch goed uit te komen binnen de strakheid van de vierkanten was hier een scheve sloot noodzakelijk. De scheve sloot laat zien dat ondergrond van de polder veel gevarieerder was dan de strakke verkaveling suggereert.

Paragraaf