Oogverblindend arbeidersparadijs aan de Via Salina

foto
La Saline Royale Arc-et-Senans
La Saline Royale Arc-et-Senans

Zout was eeuwenlang het witte goud. En spekkie voor koningen en keizers die dit goedje zwaar belastten. Om zijn belastinginkomsten te vergroten, liet de Franse Lodewijk XV in 1773 een oogverblindend fabrieksterrein inclusief woningen bouwen. Met de schoonheid en comfort wilde het bedrijf mensen verlokken om hun vrije bestaan te verruilen voor het zware werk in de zoutziederijen. Terecht een Werelderfgoed. Wandelmagazine verkende het lange-afstands-wandelpad Via Salina die zoutmemorabilia in de Franse en Zwitserse Jura met elkaar verbindt.

Artikel verschijnt in 2023 in het tijdschrift Wandelmagazine

Wandelwijzer

De Via Salina is een grensoverschrijdend lange-afstands-wandelpad in de Jura tussen het Franse Arc-et-Senans en het Zwitserse Yverdon-les-Bains. De 90 kilometer is opgesplits in drie delen . Wij liepen het eerste deel van Nans-sou-Sainte-Anne naar Arc-et-Senans met de beide werelderfgoederen, La Saline Royale en La Grande Saline. Vanaf Arc-et-Senas naar Dole en volgenden we de GR 59A door het uitgestrekte woud van Chaux.

Routeinformatie

De Via Salina is uitstekend bewegwijzerd. Verder is er de Topoguide Terra Salina á pied (2015, FFRandonnée) die ook 17 dagwandelingen beschrijft. De route tracks zijn ook beschikbaar in Wikiloc.

Bereikbaarheid

Dole ligt aan de TGV lijn Parijs-Gare de Lyon - Lausanne. Ook Arc-et-Senans, La Vieile-Loye (station Montbarrey) en Mouchard zijn per trein bereikbaar. Vanaf station Mouchard is er een busverbinding met Salins-les-Bains. Voor tijden zie Mobigo website. Voor Nans-sous-Sainte-Anne is men aangewezen op eigen vervoer of taxi.

Voorzieningen

Hotels, Chambres d' hôtes (B&B) en Gites d'etape in vele plaatsen langs de route. Campings in Dole, Arc-et-Senans, Port-Lesney, Rennes-sur-Loue en Salins-les-Bains. Restaurants en cafés in kleinere plaatsen waren in mei gesloten. De horeca in Dole, Salins-les-Bains en Nans-sous-Sainte-Anne was wel geopend.

Meer weten?

Website van werelderfgoed La Saline Royale in Arc-et-Senans

Website van werelderfgoed La Grande Saline in Salins-les-Bains

Musee de la Taillanderie

De bron van de Lison

Alle toeristische informatie op website van Montagnes du Jura

regio